Aizvadīti 15. Maizes svētki

Svētdienas pašā dienvidū, spītējot karstumam, Āraišu vējdzirnavu pļavās un pakājēs reizē ar karstuma viļņiem plūda arī cilvēku jūras. Atjaunoto vējdzirnavu spārniem griežoties, vējdzirnavu saime jau 15.reizi pulcēja maizes mīļotājus no malu malām, lai visi kopā godinātu graudus, maizi, tās cepējus, dzirnavu vēju un pļavas. Jau gadiem ierastā un visiem pazīstamā Kukulīša taka, saimes galds un tirdziņš, kā arī pavisam nebijušas gardēžu tūrisma ceļa “Livonijas garša”/ “Taste HansEATica” meistarklases, kur četrās darbnīcās godināja jauno rudzu maizi- tas viss padarīja Maizes dienu par piedzīvojumu ikvienam. Darbnīcu dalībnieki un svētku ciemiņi jaunizveidotajā māla krāsnī cepa rudzu maizi, veidoja miežu plāceņus, gatavoja gardu maizes desertu un mēģināja izdibināt, kā izbrūvēt brandvīnu no rudzu graudiem.

Cilvēki karstumu izdzīvoja kā nu kurš- daži meklēja ķirša koka paēnu, kur tverties un notiesāt tikko cepto karašiņu vai slietenī saņemto pankūku ar ērkšķogu ievārījuma aci viducī, citi slēpās zem salmu cepuru jumtiem, bet izturīgākie leca dančus līdz taisnā ceļā devās uz dīķi, kur nopeldējās vai, sēžot uz saulē uzkarsušās koka laipas, izmērcēja nodejotās kājas līdz ceļgaliem ūdenī.

Dienas laikā bija nobaudāmi meistarklasēs tapušie gardumi un dzērieni, kā arī līdz pat iepriekšējās dienas saulrietam dzirnavu mājās ceptās ābolu plātsmaizes un pīlādžu kraukšķi, tomēr Maizes diena bija ne vien mēlei tīkamu garšu pilna, bet pāri visam garšīgu emociju pārbagāta.

Teksts: Arlita Laine

Foto: Dabas aizsardzības pārvalde; Guna Hainovska

FacebookTwitterGoogle+Google GmailWhatsAppViberLinkedInPrintShare